Toscana.

Sziasztok!

Egész régen nem írtam már, de egész sok dolgom volt..illetve..ha megkérdeznétek mit csinálok? mivel telik egynapom..igazából nem is tudnék rendes választ adni..igazából szünetvan már másfél hete..csakúgy tengek lengek.
Nade. azért a Toscana tripről mégis beszámolok..remélem felkészültetek! :)

mútlhét szombat. reggel 7órai találkozás a buszpályaudvaron. egész vállalható. egy ottalvásos 4 várost érintő kirándulás.
az résztvevők egy részét már ismertem az előző heti római kirándulásról., meg innenonnan... a másik fele meg spanyol.
a spanyolok errefelé szinonimaként használható a sokanvannak-hangosak-másnyelven megsem szólalnak-és mindig buliznak (*bulihelyen még ehhez jönnek a lökdösődősek: különösen a lányok, és az eléggé kidobják magukat kifejezések is) kifejezésekre. ahogy a kirándulás végére kialakult mondás tartja: két spanyol csaj már elég egy bulihoz. és tényleg..vasárnap este mindenki lefáradva a kirándulásból jövünk hazafele a busszal és olyan este 9körül benyomják maxon a spanyolzenét a buszban és vége. onnantól már megy a buli ismét.

nade ne szaladjunk ennyire előre.

Az első úticél kb 3 órás buszút után San Gimignano. bájos kis hely kb 15 toronnyal és szép kilátással, már voltam itt. de egy picit máshogy emlékeztem rá. az idő természetesen nagyon szép, mint mindig..azt hiszem toscanaban nem lehet csalódni.
először volt hivatalos vezetés.. mármint az esn-esek által. majd utána elindultunk páran a pajtásaimmal..csakúgy körbenézni.és egész szép helyekre keveredtünk el.:)
egyébként itt forgatták zeffirelli napfivér holdnővér filmjét. + a toszkán borokról.épp csaka lényeget felejtettem el, azzal kapcsolatban hogy a keleti vagy a nyugati felére ültetik a dombnak a szőlőt * amásikra az olivát)

de még ez sem alényeges rész, hanem a chanti meg a gallo nero.
A chianti az egyik helyi jellegzetes bor(vidék), aminek a jelképe a gallo nero vagyis a fekete kakas. miért?
a történet úgy tartja, hogy annak idején Firenze és Siena versengett egymással a területért és hogy a határokat felosszák, megállapodtak, hogy kakaskukorékoláskor a két városból egy egy lovag elindul a másik város irányába és ahol találkoznak az lesz az új határ.
az egyik variáció szerint a feketekakas afrikából származik..ilyen fajta ezért hamarabb énekel *napfelkelte előtt
a másik variáció szerint. a sienaiak ( akiknek egy fehér kakasa volt: jól megetették, jóltartották..annak reményében, hátha így pontosan jelzi majd a napkeltét.)
a firenzeiek pedig. akiknél a gallo nero volt. nem etették meg a kakast. így az már napfelkelte előtt kukorékolt az éhségtől..így történt tehát. hogy a firenzei lovag hamarabb indult útnak ésfirenzéé lett a nagyobb terület.

dscn5442.jpg

dscn5443.jpg

dscn5445.jpg

dscn5453.jpg

dscn5452.jpg

dscn54501.jpg

dscn5455.jpg

dscn5458.jpg

dscn5457.jpg

dscn5465.jpg

dscn5461.jpg

dscn5472.jpg

dscn5477.jpg

dscn5482.jpg

20150328_114817-1.jpg

dscn5475.jpg



San Gimignano után vissza a buszra és irány Siena. a hostelben kezdtünk. ami abszolút belváros. ennél belvárosibb márcsak akkor lenne ha  afőtér közepén vernénk sátrat.
*még sangimignanoban bementünk ahelyi coopba kaját venni. sajt, rukkola, kenyér az egyik barátommal osztoztunk...de a sajtot a buszban felejtettem :(
namindegy. szóvala szállás-

a legfelső, kb 3.emeleten voltunk az észt és a belga pajtimmal, Birgittel és Elanaval. a szobának nincsen fürdője..csak mosdókagylója, fürdő a folyosó végén közös.kivéve....hogy volt olyan szerencsénk és a miszobánknak a folyosóvégén Saját fürdője volt kulccsal zárható! ;)

ezután városnézés. két csoportban. angol illetve olasz csoport.
Amiket láttunk röviden: a legrégebbi bank, a palazzo pubblico, egy másik templom, aminek a nevére már nem emlékszem, de arról nevezetes hogy ide vitték a lovakat úgymond megszentelni..? *ezt mindjárt leírom miért.

természetesen a dóm és végül elkeveredtünk valami kilátóterasz félére. 

nos ez a lovas téma: sienában két dolog van ami motiválja az embereket. a lóverseny és az ún. contrada ezt nemis tudom hogyan lehetne áttenni magyarra... nemzetségek vagy ilyesmi. én inkább valláshoz hasonlítanám. persze nem az. de  lényege, hogyha egy contradaba beleszülettél akkor egy nagy közösségnek arészévé válsz. választhatod is a contradat, viszont ez nagyon ritka..hátjó talán anemzetség találóbb kifejezés mégis.
 a lóverseny pedig: a főtéren tartják meg hatalmas rendezvény. ilyenkor megtelik az egész tér és az ünneplő tömeg tulajdonképpen itt a pálya közepén van és innen nézi a versenyt.
a rendezvény előtt márjóval "elkelnek" a tér körül lévő házak ablakai mint kilátóteraszok.
ígyérthető..hogy templomba viszik a lovakat a verseny előtt.. a győzelem érdekében.

dscn5484.jpg

dscn5486.jpg

dscn5487.jpg

dscn5490.jpg

dscn5491.jpg

dscn5495.jpg

dscn5496.jpg

dscn5497.jpg

dscn5499.jpg

dscn5500.jpg

dscn5501.jpg

dscn5505.jpg

dscn5507.jpg

dscn5508.jpg

dscn5511.jpg

dscn5515.jpg

dscn5516.jpg

dscn5519.jpg

dscn5521.jpg

dscn5523.jpg

dscn5524.jpg

dscn5529.jpg

dscn5531.jpg

20150328_173357.jpg

dscn5526.jpg

városnézés után *amit egyébként a sienai Esn tartott elmentünk aperitivora egy helyre. hogy megkóstoljuk ahíres toscan prosciuttot.
innen vissza a hostelbe kispihi. majd ki a főtérre.ahonnan együtt indultunk el bulizni.
a vége azlett hoyg sajnos aludni nem sokat sikerült. ehhez hozzájárul az óraátállítás is.
dehát vasárnapreggel akárhogyis..felkellett kelni, irány pisa!

*még indulás előtti reggelen belefutottunk egy maratonba..illetve a maraton futott belénk..mi csak vánszorogtunk :)

azt hiszem, pisa tipikusan az a hely, amiben nem lehet csalódni. tudjátok, amikor beérsz a kapun és meglátod a tökéletesen zöldfüvet, a hófehér épületeket, a kék eget, és a szikrázó napsütést..gyönyörű.

mindenesetre  most nem csak a piazza dei miracolit néztük meg, hanem elindultunk pisában körbekörbe. egész érdekes dolgokba lehet belebotlani..:)
+bementünk a főtemplomba. ami érdekes, hogy épp a domenica delle palme volt, vagyis mindenki olajággal szaladgált. *a domenica delle palme a húsvétot megelőző vasárnap.
illetve, a templomban különös dologra hívták fel a figyelmünket: ez volt az első nap, amikor a templom kupolája alatt található ablakon keresztül rásütött a nap a templom első oszlopára, ami jelképes erővel bírt.

 

dscn5538.jpg

dscn5540.jpg

dscn5547.jpg

20150329_130610-1.jpg

dscn5556.jpg

dscn55581.jpg

dscn5548.jpg

dscn5549.jpg

dscn5550.jpg



a "kötelező" városnézés után következett a jóleső pihenés a templom tövében a füvön. pont ránksütött a nap. még talán barnultunk is, bár a legtöbben csak pirultak.

 

volt néhány dolog pisában ami mármár a meghökkentő kategóriába sorolható.így a kérdés...miért?!?

1.székkupac a főtérközepén

2.kuka a kukában..erre a többiek a matrjoska baba hasonlatot hozták

dscn5541.jpg

dscn5544.jpg

a 3. kép meg csak..vicces. fi-->pi (sa) vágjátok..?

dscn5543.jpg

 


a következő megálló az utolsó város, Lucca.
A hivatalos vezetés ellenére pár barátommal (Birgit Észtországból, Elana Belgiumból, Alex szintén Belgiumból és Thomas Hollandiából) úgy döntöttünk hogy magunk járjuk körbe a várost.és így is tökérdekes helyeket találtunk+ fagyizót..nagyon finom fagyival és olyan zöldfűvel ami szinte már égeti a szemedet (2.kép)
Lucca egyébként. ellentétben bolognával tipikus családi hely. vasárnap lévén televolt minden kisgyerekesekkel.de nem az hogy tele. hanem egy kisebb utcán nem tudtál keresztüljutni annyira zsúfolt.

illetve a város..megis jegyeztük, hogy televan édességárusokkal tudjátok azok a búcsús sátras árusok. beszéltük is, hogy bolognában ilyenek nincsenek...és mire visszajöttünk a következőhéten már itt is vannak..hátez ilyen.*meghallották a piaci rés lehetőségét

dscn5559.jpg

dscn5560.jpg

dscn5561.jpg

dscn5562.jpg

dscn5564.jpg

dscn5566.jpg

dscn5573.jpg

dscn5567.jpg

dscn5571.jpg

dscn5572.jpg

dscn5575.jpg

dscn5578.jpg

Bolognába 10körül értünk vissza.*spanyolzene Spicegirls és barbie girl kiséretében ( a spnyolcsajok...nekérdezd..:D )

 

bocsi most csak ennyit írok, pedig még van pár izgi dolog. majd szerintem kedden vagy szerdán visszatérek ;)

puszi

 

boldog húsvétot! ('.')

 

7101962_700b.jpg