Pompei.

Az utolsó nap, vasárnap. kiköltözés a hostelből.és irány Pompei.

Amint megérkeztüünk pompeibe ismét a kézilabdanagyságú citromok és narancsok vártak minket amiket egyébként darabonként kb 4-5-6 euróért vehetsz meg,

sorbaállás a jegyvételnél..ami ugyan hosszú idő, de épp elég arra, hogy szépen összenézzük aszemélyiket.országonként. *ezazért történt mert itt bizonyítanunk kellett a korunkat ajegykedvezmény miatt.., ami egyébként fura, mert olaszországban kb sehol nincs diákkedvezmény csak gyerek és felnőtt kategória létezik.
nos  eredmény. írországban ún. év/korkártya van..ami a világon semmilyen infot nem tartalmaz, csak kép-név-születési dátum..ez a személyi odaát.
portugáliában ehhez képest még a magasság is fel van tüntetve ( mint franciaországban) és mindkét szülő neve, észtországban pedig meglehetősen modern a rendszer.ugyanazok az infók vannak a kártyán mint a miénken, és ugyanakkor váltható ki.viszont van rajta egy bankkártyához hasonló chip.*egyébként az összes többi ország kártyáján is van kivéve az írt.
naés a lényeg hogy kb telepítheted a személyidre az összes többi kártyádat, kivéve a bankkártyát természetesen, szóval pl ezzel tudsz könyvet kölcsönözni, gyógyszer feliratni és stb...és ha elvész sincs baj, mert az adatbázisban rögzített a kártyaszámod. és újratelepítik neked..

naezzel elisment az idő. bejutottunk, kétcsoportraosztva szokásos olasz-angol vezetés alapján.
a mi idegenvezetőnk nagyon felkészült volt, azt mondta részt vett a munkálatokban, a tanulmányozásban stb.ez látszott is rajta, hogy rengeteg mindent tudott, amit nagyon vicces olasz akcentussal adott elő angolul.
*persze ennyi nemtudtam megjegyezni, úgyhogy amire emlékszem leírom..a többit meg googleozzátok :)

ugyebár a vezúv 79.augusztus végén tört ki.kb 9 méter vastag hamuval fedve pompeit. a maradványokat a 16.században találták meg először.
A város többnyire gazdag emberek által lakott *villák stb, ugyanakkor nyaralóhelyként is üzemelt.
A munkát rabszolgák végezték, pl ahogy az idegenvezetőfogalmazott voltak ókori fastfood boltok. ahol a rabszolgák dolgoztak.és a bevétel egyenesen a tulajdonosnak ment..

Az kitrötés eseményeiről egész pontos leírások születtek., ugyan a városiak közül senki nem maradt életben a hamu és a mérges gázok valamint a kb 400 foknak köszönhetően, azonban az épp hajón lévők, messziről az öbölből látták az eseményeket.

dscn6534.jpg

dscn6535.jpg

dscn6538.jpg

dscn6542.jpg

dscn6544.jpg

dscn6547.jpg

dscn6549.jpg

 

kettő amfiteátrum volt pompeiben, az egyiket mindenféle előadásokra használták,. az ittlátható kisebbikben kifejezetten zenei előadásokat tartottak az akusztika miatt.

dscn6552.jpg

dscn6554.jpg

dscn6556.jpg

 

 a korabeli városkép: villa, két oldalon pedig egy egy bolt található

dscn6560.jpg

 

a korabeli fastfood-étterem/bolt

dscn6562.jpg

dscn6563.jpg

 

az emberek mindig a járdán közlekedtek, ugyanis az úton folyt a szennyvíz * a csatornázás hiányában,* ezért találhatók azok a kiemelkedő kövek az út közepén, amik egyfajta zebraként funkcionáltak+hogy ne legyen koszos a lábad.

illetve szépen megmaradtak a kocsik által vágott keréknyomok is.

dscn6564.jpg

dscn6570.jpg

dscn6571.jpg

dscn6572.jpg

dscn6574.jpg

dscn6587.jpg

dscn6593.jpg

 

korabeli pékség kemencével.

dscn6565.jpg

dscn6568.jpg

dscn6601.jpg

 

ezen a képen egész jól látszik, hogy 2 hegy van...eredetileg csak egy volt, a vezúv, azonban a kitöréskor annyi anyagot lökött ki magából, hogy felépített egy újabb minihegyet
a földrengések amúgy gyakoriak voltak, amihez a helyiek hozzászoktak, viszont mintha úgy emlékeznék azt mondta az idegenvezető, hogy nem tudták, hogy a vulkáni működés miatt van..

dscn6609.jpg

dscn6610.jpg

dscn6612.jpg

dscn6614.jpg

20150419_135751-1.jpg

dscn6621.jpg

dscn6625.jpg

dscn6618.jpg

dscn6620.jpg

 

Összességében azt kell mondjam, pompeitől picit többet vártam, ott a helyszínen valahogy nem éreztem át nagyon adolgokat. így a képeket visszanézve inkább..

pompei után kb 3 körül indultunk vissza bolognába.olyan éjfélre értünk haza.

A végső összegzést-az egyéb képeket-az egyéb sztorikat- és a teljesen egyéb dolgokat. ha minden igaz holnap fogom közölni.

puszi :)